vineri, 15 aprilie 2011

Cum treci peste o despărțire

După ce am citit 459596 de articole care îți spun cum treci peste o despărțire, și credeți-mă pe cuvânt că am făcut asta în ultimele 4 zile, după ce am văzut cum persoane care au avut o relație de 2 săptămâni au dat sfaturi despre cum poți trece peste o despărțire sau persoane care n-au trecut în viața lor prin așa ceva, m-am enervat tare.

Şi dacă tot dați search pe google să aflați ce înseamnă să treci printr-o despărțire, și dacă voi, cei cu relații de 2 săptămâni dați sfaturi despre ce e aia despărțirea și cum poți să treci peste, o să vă spun eu acum, adevărul.

Există niște etape ale unei despărțiri, așa că le voi prezenta pe rând.

Etapa numărul 1 a despărțirii – Perioada de șoc

Asta se întâmplă în secunda în care afli că persoana lângă care ai trăit 100 de ani nu te mai iubește și îți dă papucii. Intri într-un șoc instant și nu-ți dai seama ce te-a lovit. Şi ți se face rău și începi să plângi ca fraierul, că așa ceva nu e posibil. Păi cum să treci peste asta ? Chiar crede cineva, sau mai bine zis, este cineva atât de naiv încât să te învețe să îți spui în mintea ta în momentele  alea “O să fie mult mai bun viitorul iubit” ?

Nu, nu fiți naivi, doare și doare al dracului de tare și îți este cel mai rău din lume și nu te gândești decât că el e iubitul tău de-o viață. Te doare în pix de altceva.

Etapa numărul 2 a despărțirii – Perioada de negare

Asta e a doua zi după ce te-ai despărțit de iubitul tău, sau mai bine zis după ce ți s-au dat papucii. Căci dacă tu ești cel ce ia decizia că trebuie să te desparți de cineva nu ai nevoie să citești articolul ăsta, căci nu suferi.

În ziua asta, când te trezești, iei telefonul în mână și îți suni iubitul. Şi vrei să crezi că nu e adevărat ce s-a întâmplat cu o zi în urmă. Așa ai tu impresia, că nu te-ai despărțit de nimeni. Dar el îți spune cu nonșalanță și cu o ușurință în voce de n-ai văzut în viața ta, că da, e adevărat și că nu îi e deloc dor de tine și că e foarte sigur de decizia luată.

În ziua asta nu poți să pui nimic în gură căci îți vine să vomiți. Plângi și te dai cu capul de pereți și plângi și iar plângi. Şi nu îți vine să crezi că ți s-a întâmplat ție, nu îți vine să crezi că persoana cu care mâncai din aceeași farfurie nu vrea să mai audă de tine DELOC. 

Dar se face seară, te pui în pat și plângi până pe la 4 dimineața, adormi și te trezești la 6 dimineața.

Etapa numărul 3 a despărțirii – Perioada în care viața ta nu mai are sens

Pentru această zi, păstrăm elementele etapei de mai sus ale despărțirii, adică alea în care plângi și te dai cu capul de pereți și nu mănânci. Nu mănânci că nu poți, nu că nu vrei.

E ziua în care vrei să te arunci de la balcon, în care dacă el nu îți răspunde la telefon crezi că s-a dus cu alta și încep să se contureze în mintea ta niște imagini foarte dureroase.

Crezi că s-a despărțit de tine pentru alta. Doamne Dumnezeule, ce oribil te simți. Ţi se sfâșie inima și urli de durere. Este inexplicabil în cuvinte. Nu există o durere mai mare. Şi culmea e că nu-ți dai seama ce dracu' te doare. 

Ești leșinată deja, că n-ai mâncat și n-ai dormit de 3 zile, și te gândești cum să scapi de durere. Dar fiindcă încerci orice, simți că vrei să mori. Vrei să mori pentru că orice încerci nu îți taie durerea aia oribilă.

Şi chiar dacă ești sfâșiat de durere și simți cum ți se scurge viața printre degete, te agăți de o speranță și mergi mai departe în ideea că mâine vei găsi o soluție.

Nici în seara asta nu dormi, stai liniștit.

Etapa numărul 4 a despărțirii – Perioada în care conștientizezi ce se întâmplă.

Dar stai un pic, că nu te trezești după alea două ore de somn și conștientizezi așa deodată că ai trecut peste despărțire.

Nu  nu, mai urmează câteva ore de coșmar. Iar încerci din toate puterile tale să faci ceva, încerci să te convingi și pe tine și pe el că vă iubiți. Crezi cu îndârjire că o să meargă, crezi că nu trebuie să vă despărțiți.

Mda, e cea mai nasoală zi, pentru că acum nu mai ai nimic de care să te agăți. Nu mai ai nici speranță și nu mai ai nici pe nimeni alături. Şi acum îți fuge pământul de sub picioare, nu mai ai aer și nu mai vezi nimic în fața ochilor. Nu te mai interesează de nimeni și de nimic.

Şi urli din toți plămânii până nu mai ai vlagă. Şi după o zi oribilă, în care oricum nu te-ai mișcat, simți că îți aruncă cineva cu o piatră în cap și îți spune: “Hei !! Trezește-te la viață”. 

Şi deschizi ochii și ești un alt om. Te gândești la tine, te gândești ce rău îți este și știi clar că nu se mai poate. Acum este momentul în care conștientizezi.

Prin conștientizare reușești să mergi mai departe. Prin conștientizare înveți să te prețuiești pe tine.
Te gândești că poate e o decizie bună sau poate e una rea. Dar este o decizie luată și nu poți schimba nimic. De aici încolo, treaba ta e terminată.


Tu nu mai ai nimic de făcut. Nu trebuie decât să lași timpul să treacă. Să nu cumva să te agăți de o speranță !! Că nu funcționează.

Pornește doar de la ideea că poate peste o lună sau două, lui îi va fi dor de tine și ție nu. Sau poate peste o lună sau două, ție îți va fi dor din nou de el, și lui nu. Sau poate vă va fi dor amândurora peste 3 luni.

Sau poate o să mergeți mai departe pe drumuri diferite peste 3 luni.

Nu fi sigură că te vei împăca cu el, căci nu poți trece mai departe. Clachezi.

Nu rămâne înfundată pe o idee căci timpul îți va da cele mai bune idei și cele mai bune răspunsuri.

Sfatul meu este să nu spui în aceste 4 zile nimic prietenilor. Dacă le spui, vor încerca să te calmeze. Ei sunt subiectivi, pentru că te iubesc, și vor plânge odată cu tine, lucru ce te va demoraliza și mai tare.

Asta nu este numai povestea mea, este și povestea mai multor prietene, pe care acum o înțeleg mai bine. Să știți că ele nu m-au învățat cum să trec peste o despărțire, m-au învățat cum să trec printr-o despărțire.

Nu poți trece peste o despărțire, căci ești om, ai sentimente, trebuie să simți ceva. Dar poți trece prin ea. Poți merge mai departe.

Şi sursa mea de inspirație a fost el. Şi îl respect pentru asta. Multe din cuvintele de mai sus sunt citatele lui și îl respect și pentru asta. Şi îi mulțumesc că m-a făcut să înțeleg prin cuvintele lui cum să merg mai departe. Am conștientizat că și lui îi pasă, deci putem trece peste asta.

Putem încerca să avem o nouă viață separați, sau poate vreodată împreună. Sau poate nu.

Şi să nu uit ! Să știi că cea mai mare porcărie care o poți face crezând că poți trece peste o despărțire e aceea de a șterge și de a-ți arunca toate amintirile. Amintiri rămân impregnate și în creier, așa că nu fi dobitoc și nu îți sterge toate pozele, că îți va părea rău. Poți să nu te uiți peste ele o perioadă, dar nu le şterge !!

Respectă-ți partenerul, căci dacă treci prin așa ceva înseamnă că l-ai iubit, și respectă-i decizia dacă el crede că așa e mai fericit. Respectă-l pentru că ți-a oferit clipe frumoase.

Iar acum fi conștientă că v-ați despărțit și trebuie să mergi mai departe.

Bye bye !


21 de comentarii:

  1. este usor cand o spui dar este groaznic de greu cand treci prin acele momente

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu a fost deloc usor, si nici nu am spus ca ar fi usor. Este oribil iar durerea ta este cea mai mare. Dar treci, peste orice. Desi prietenii imi spuneau ca timpul ma vor ajuta si nu le-am dat dreptate, mare dreptate au avut !! Nimic nu e de neinvins daca iti propui sa castigi !

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-adevar asa e, o descriere perfecta..din pacate inca ma aflu in etapa 4 dar nu am ajuns la momentul in care sa imi dau seama ca trebuie sa ma trezesc..nu am simtit niciodata o durere atat de mare..si din pacate tot imi fac sperante vb mereu cu el..e greu sa nu ii rasp sau sa nu dau niciun semn..

    RăspundețiȘtergere
  4. este foarte greu cand treci prin asa ceva iti vine sa dai timpul in inapoi da nu se poate din pacate uni baietii sunt buni da uni sunt niste perversi si numai pe interes fetelor nu mai punetii suflet pt cn nu trebuie va pup

    RăspundețiȘtergere
  5. da.. doar ca cele 4 zile nu sunt 4 zile.. fiecare etapa dureaza mai mult .. si uneori apar si bucle .. si revii intr-o etapa anterioara.. doar ca iti esti dator tie sa fii fericit asa ca activitati care implica miscare .. pana cazi lat..
    si dupa un timp poate e un nou raspuns la "cine sunt eu..si ce vreau eu pentru mine"

    RăspundețiȘtergere
  6. teoria e buna...da practica ne omoara:|:(

    RăspundețiȘtergere
  7. Exact prin etapele care le-ai descris am trecut si eu, fiind baiat, am trecut la fel. Acuma parca e mai bine... si sper la mai bine. In cazul meu, tot ce-ai descris, e real.

    RăspundețiȘtergere
  8. doare,foarte mult,shi inca "urlu" de durere.nu vreau sa astept timpul sa treaca,vreau sa fie cu mine,nu am nevoie sa treaca ca am impresia ca o sa-l pierd pentru totdeauna...ma doare...

    RăspundețiȘtergere
  9. doare,foarte mult,shi inca "urlu" de durere.nu vreau sa astept timpul sa treaca,vreau sa fie cu mine,nu am nevoie sa treaca ca am impresia ca o sa-l pierd pentru totdeauna...ma doare...

    RăspundețiȘtergere
  10. foarte adevarat ce ai zis aici...eu sunt inca la prima etapa:(...chiar daca suntem baieti trecem prin aceleasi lucru...suntem oameni si avem si noi sentimente...

    RăspundețiȘtergere
  11. sint la prima faza..cind cred ca sint in stare sa fac ceva..nu am dormit noatea trecuta..am plins..stiu ca el nu a suferit..nu a fost o gresala a mea..el se joaca cum a mai facut..stiind cit il iubesc..cu toate astea EL-- e un drog pt.mine..ii vad defectele..e bolnav de gelozie ..pina in punctul de-a inventa motiv sau motive..nu recunoaste ca greseste..vra sa fie stapin si pe gindul meu..conrol pe tot..stiu ca e periculos pt.psihicul meu..am mai avut 2 luni de despartire..fara un telefon sau sa-mi dea imresia ca a vaz. mesajele sau chematele..si apoi doar la primul apel deal lui i-am raspuns...SE JOACA CU MINE..PROFITA DE SENTIMENTUL MEU ..SI CU TOATE ASTEA NU STIU CUM SA MA DESPRIND DE EL.OARE SINT EU BOLNAVA?NU MAI AM MINDRIE? SAU SINT PREA SINGURA SI DEPENDENTA DE FRIMITURILE CE MI LE ARUNCA? POT SA AM SAU SA CUCERESC UN ALTUL..DAR MI-E GREATA DOAR LA GINDUL LA UN ALTUL IN LOCUL LUI...OARE AM NEVOIE DE UN PSIHOLOG?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. identic,exact,la fel sunt si eu.....park am scris eu....vad ca msjul este scris fff demult dar tare as fi vrut sa stiu cum ai trecut peste...

      Ștergere
  12. M-am despartit de prietenul meu acum fix 4 zile. Si articolul asta m-a facut sa rad. Da, m-a facut sa rad. Pentru ca pune probelma exact asa cum trebuie: cu umor. Pentru ca o despartire pare ceva grav la momentul respectiv, dar de fapt nu-i chiar asa. Iti multumesc ca m-ai facut sa rad intr-o zi in care nu credeam ca e posibil sa scoata cineva de la mine nici macar un zambet.

    RăspundețiȘtergere
  13. si eu sunt moarta nsh iubi meu nu mai ras la tel aseara mia spus sa nu-l mai sun imi e greu ce sa fac doare

    RăspundețiȘtergere
  14. sunt si eu pe pasul despartirii nustiu cum sa procedez cu el ca sa nu ma lepede simt ca viata mea fara el nu mai are nici un sens sunt distrusa sunt departe de el eu sunt la Italia el ela Moldova suntem de un an si ceva impreuna eu am venit aici la mami cu o mica problema de snstate si apoi sa ma duc inapoi si avem planuri sa na casatorim dar nustiu ce se intimpla cu el ori a intilnit o alta fata ori duce dor enorm e mine nu pot sa il inteleg numi explika nimik doreste ka sa ne despartim dar eu stiu ca tine foarte mult la mine ori poate ca ma insel eu nustiu ce sa fac cred ca o sa ma pierd cu totul daca nu o sa mai fiu cu el:"(NUSTIU CE SA FAC
    EDGAR INGERASUL MEU TE ROG NU MA PARASI:"(

    RăspundețiȘtergere
  15. Si eu am trecut prin asta,poate despartirea nu a avut un efect atat de puternic cum este descris aici,asupra mea ,dar am facut o mare greseala,si o scriu aici ,ca sa nu faca asta alte persoane.Am avut incredere intr-o femeie care imi ghicea in carti ,M-a mintit un an aproape ca o sa ne casatorim ,ca o sa ne impacam ,desi eu vedeam ca lucrurile nu mai merg..orice incercare de a ne impaca se termina repede ,nu ne puteam intelege,el ma ura ,eu poate la fel.Am avut incredere intr-o straina ,nu in mine ,in ceea ce imi spune intuitia.Sa nu faceti greseala asta niciodata!

    RăspundețiȘtergere
  16. Si am suferit prea mult timp din cauza unei minciuni,a trecut un an si eu nu am trecut peste!

    RăspundețiȘtergere
  17. Si eu am trecut prin asta si e groaznic de greu. L-a mine a fost si m-ai dureros.A plecat după o ceartă si nu am știut nimic o săptămână de ea.Apoi mă cheamă la divorț de comun acord si îmi spune că are pe alt cineva de câteva luni și nu mai poate fi nimic între noi. Ganditi-va cum va simțit că bărbat după o relație de căsătorie de 10 ani sa te părăsească pt.altul. Urât!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Offf...cat de rau doare !ce durere imensa,merg pe strada si plang din orice ,il vad in orice om...dar el a trecut ft usor...este cu altcineva. .oare roata se va intoarce ?oare va simtii vreodata durerea mea ???

    RăspundețiȘtergere
  19. Este foarte greu, este adevarat. M-am despartit de el acum 3 luni, eu am fost cea care a plecat, eram parca inchisa in casa, asa ma simteam. Stateam cu mama lui care nu imi acorda nici un fel de intimitate, el este baiatul mamei cu toate ca o trateaza nu tocmai bine, tot timpul se ia de ea, nu-i convine nimic. Cu mine se purta frumos, dar in ultimele 6 luni parca a inebunit cu un joc, nu ieseam la o plimbare nici macar in weekend. O data pe an mergeam in concediu si de 2-3 ori cate un weekend la munte. Nu mai eram fericita cu toate ca inca il iubesc. Nu acceptati niciodata sa stati impreuna cu parintii, indiferent ca sunt ai tai sau ai lui/ei. Poate ca ei din dorinta de a face bine, de fapt fac rau si asa se ajunge la diverse discutii care n-ar trebui sa aiba loc vreodata.Toata lumea (stiu ca nu este bine sa ma iau dupa ce spun altii) care il cunoaste, nu mi-a spus nimic pozitiv la adresa lui, numai cu mine se purta frumos. Am stat si m-am gandit, dupa cativa ani, se va purta si cu mine cum se poarta inclusiv cu propria lui mama. Este foarte grea despartirea, dar mai bine singu/ singura decat intr o relatie toxica. Toxica de ce? Tot timpul simtea nevoia de control, sunat cand ajung la serviciu, sunat pana in pranz, la pranz, pana sa plec, sunta cand am plecat, sunat cand ajungi acasa. Nu este normal, sunt constienta de asta si cu toate aceste aspecte enumerate este foarte greu. Sper sa treaca. Chiar daca te simti singur, de fapt nu esti, ai prieteni aproape care te sustin, familie. In viata nu dureaza o eternitate. Nici fericirea, nici supararea, nici despartirea, nici iubirea. Totul este trecator.....

    RăspundețiȘtergere

Părerea ta contează !