joi, 14 aprilie 2011

Despre dragoste şi sentimente asemănătoare

Conform DEX-ului cuvântul dragoste reprezintă un sentiment de afecţiune pentru cineva sau ceva, sentiment de afecţiune pentru o persoană de sex opus, iubire, amor.

            Dragostea adevărată nu apare peste noapte, ea poate fi înşelătoare. Sunt anumite sentimente care se confundă cu dragostea, dar nu sunt la fel de profunde, dar pe care oamenii le aseamănă foarte des cu  aceasta. 

Primul sentiment de genul acesta este obsesia – ea se confundă adesea cu dragostea şi face ca oamenii să conştientizeze sentimentele nebuneşti care îi îndrumă, dar ei  presupun  că este vorba despre iubire dacă se gândesc neîncetat la acea persoană. 

Obsesia este distructivă, înşelătoare  şi se menţine constant. Ea poate deveni mai intensă pe măsură ce omul investeşte din ce în ce mai mult timp şi efort  în acea obsesie nesănătoasă. Persoanele care suferă de această “boală” ajung să îşi piardă identitatea şi devin dependente de cealaltă persoană pentru a-şi putea susţine propria personaliate. 

Un sentiment care se transformă într-o obsesie copleşitoare este şi dragostea neîmpărtăşită,  când o persoană se implică mai mult decât partenerul, când se crede a fi într-o relaţie care este practic inexistentă, când cealaltă persoană nu răspunde sentimentului de iubire. Acestea reprezintă condiţiile favorabile apariţiei unei obsesii.  

Obsesia ne slăbeşte, faţă de dragoste care ne ajută să ne dezvoltăm ca persoană.  Dacă simţi că  ţi-ai pierdut personalitatea,  te străduieşti mereu să fii pe placul partenerului, fără ca acesta  să îţi răspundă cu aceeaşi monedă, dacă ajungi să iei toate deciziile legate de propria ta viaţă  “suferi” de obsesie.

Al doilea sentiment care intră în această categorie este dorinţa, care este adesea confundat cu dragostea la prima vedere. Ea reprezintă o atracţie intensă şi spontană pentru o persoană pe care abia ai cunoscut-o. 

Dorinţa se poate asemăna cu iubirea deoarece sentimentul de atracţie este foarte puternic şi distrage atenţia de la orice altceva. Emoţiile deşteptate de dorinţă sunt bazate doar pe fantezie, chiar dacă par foarte reale. Pentru a iubi persoana de lângă tine trebuie să o cunoşti bine, dar mulţi oameni simt doar o atracţie, chiar dacă sunt străini unul faţă de celalalt. Persoanele cuprinse de dorinţă se păcălesc imaginându-şi un lucru posibil, iar această patimă le face să nu vadă realitatea. 

Dorinţa este un sentiment de euforie indus de o  atracţie pasională, iar oamenii doborâţi de aceasta nu îşi pot controla atingerile şi gândurile către partener, care devine unicul lor subiect de discuţie. 

Dorinţa intervine la începutul unei relaţii, când persoanele nu s-au cunoscut foarte bine, ea vine din fantezie, iar fantezia şi realiatea nu se materializează frecvrent în acelaşi lucru, fapt ce duce la pirderea din intensitate a dorinţei.

Chiar dacă se spune că atracţia fizică este cheia în orice relație de dragoste, iubirea implică mai mult decât o dorinţă . O relație care este formată doar din atracţie fizică este o relaţie bazată pe dorinţă. Dar aceasta este insuficientă, deoarece ca să iubeşti pe cineva este nevoie de foarte mult timp.

Al treilea sentiment asemănător iubirii este “ rebounding-ul”( saltul) – o relaţie care începe la scurt timp după finalizarea alteia.  Tipul acesta de relaţii reprezintă metoda unei persoane de a scăpa de singurătatea resimţită în momentul încheierii unei relaţii. 

Genul acesta de relaţii  seamănă cu iubirea deoarece persoanele implicate doresc să fie îndrăgostite, sunt obişnuite cu siguranţa pe care dragostea le-o oferă şi îşi doresc din nou acel sentiment de protecţie  şi ajung să fie siguri că sunt îndrăgostiţi, în realitate ei fiind privaţi de certitudinea si  comoditatea relaţiei anterioare.

Dacă relaţia anterioară continuă  să se implice în cea nouă, este foarte posibil ca aceasta să fie una de tip “rebound”, iar persoana aflată în această conjunctură nu şi-a revenit  încă după acea relaţie deja încheiată, şi încearcă să îşi rezolve problemele trecutului.

14 comentarii:

  1. dragostea este o conspiratie mondiala pusa la cale de florarii lacomi. PUNCT!

    RăspundețiȘtergere
  2. depinde de fiecare cum priveste lucrurile...din partea ta se vede ca nu stii ce e aia:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Pisi, cred ca bully se referea la o replica dintr`un film, daca nu ma insel... nu?:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Carmen, sa stii ca atunci cand am zis 'Pisi' n`a fost ironic... chiar asa o alintam noi in grup :))

    RăspundețiȘtergere
  5. tind sa cred ca bully este abonat la "blog aspru" si urmeaza "sfaturile" ce sunt scrise acolo.... ca nu cumva sa se plictiseasca.....

    RăspundețiȘtergere
  6. cata rautate :)))))) glumesc... oricum, replica suna bine si am mai auzit ceva' de genu', dar nu mai stiu exact unde :P

    RăspundețiȘtergere
  7. nu e nicio rautate.... ;).... este doar ceea ce am simtit eu.... ;)..... admit ca intr-un fel are si el dreptate....

    RăspundețiȘtergere
  8. da, nu-mi iau credit pentru replica aia, nu am pus ©-ul pentru ca ma gandeam ca e cunoscuta. Vroiam doar sa o amintesc.
    @Ada Make-Up: abtine-te. ha ha ha

    RăspundețiȘtergere
  9. @bully, din pacate eu nu o stiu si am luat-o ca atare, in momentul in care citezi pe cineva este necesar sa pui anumite semne( ghilimele de exemplu), pentru ca nu toata lumea este obligata sa stie anumite replici "celebre" doar pentru unii.

    RăspundețiȘtergere
  10. mi-e atat de lene sa citesc si sa-ti raspund incat o sa presupun ca ai zis ceva....si eu o sa raspund: ok

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu sunt de parere ca, inceputul intr-o relatie se bazeaza pe atractia fizica, dorinta de a cunoaste mai bine persoana respectiva, apoi totul se schimba, daca relatia functioneaza. Apare sentimentul de atasare, apoi iubirea. Dupa aceea apare monotonia, iar aceasta este cu adevarat o problema. Aici, partenerii ar trebui sa reinvete sa comunice si sa-si aminteasca de ce s-au indragostit, sa readuca pasiunea in relatie. Eu va recomand o carte scrisa de John Gray, ,,Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus". O recomand pentru ca este o carte frumoasa, practica si plina de umor. Pe mine m-a inspirat aceasta carte deoarece am reusit sa pun in practica toate ideile gasite in carte. Mi-am propus sa merg si la evenimentul din Bucuresti cu el. Sper ca voi gasi bilet.:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu sunt de parere ca, inceputul intr-o relatie se bazeaza pe atractia fizica, dorinta de a cunoaste mai bine persoana respectiva, apoi totul se schimba, daca relatia functioneaza. Apare sentimentul de atasare, apoi iubirea. Dupa aceea apare monotonia, iar aceasta este cu adevarat o problema. Aici, partenerii ar trebui sa reinvete sa comunice si sa-si aminteasca de ce s-au indragostit, sa readuca pasiunea in relatie. Eu va recomand o carte scrisa de John Gray, ,,Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus". O recomand pentru ca este o carte frumoasa, practica si plina de umor. Pe mine m-a inspirat aceasta carte deoarece am reusit sa pun in practica toate ideile gasite in carte. Mi-am propus sa merg si la evenimentul din Bucuresti cu el. Sper ca voi gasi bilet.:)

    RăspundețiȘtergere

Părerea ta contează !