sâmbătă, 2 aprilie 2011

Cum scap de pistrui?

De data aceasta, încercăm să răspundem la o întrebare destul de des întâlnită: Cum scap de pistrui? Mai jos urmează o scurtă prezentare a metodelor folosite mai demult, pe vremea când leacurile naturiste erau mult mai accesibile decât variantele moderne, cum ar fi operaţia cu laser.

            Denumirea academică a pistruilor şi termenul care se găseşte în DEX este cel de ”efelide” şi apar cel mai des la blonde şi roşcate, deşi nu este neobişnuit să apară şi la şatene şi brunete, însă mai rar. Motivul pentru care unele persoane au pistrui, iar altele nu se datorează modului diferit de funcţionare a melaninei, colorantul natural al pielii – pe scurt, la unele persoane, acest pigment nu este suficient de activ.

            Melanina are un rol de ecran contra nocivităţii soarelui însă, în loc să se disperseze omogen pe toată suprafaţa pielii, ea apare sub formă de mici pete, diferite ca mărime, de obicei semănând cu nişte stropi. În ceea ce priveşte ’locaţia’ acestora, cele mai comune zone de pe corp sunt obrajii, nasul, fruntea, ceafa, braţele, decolteul şi uneori, pe spate. Ce e important de reţinut e faptul că pistruii reprezintă o moştenire genetică şi că formarea lor este determinată de expunerea la lumina soarelui.

            Pistruii nu sunt consideraţi a fi o boală a pielii, însă persoanele ’posesoare’ au, în general, o concentraţie mai mică de melanină cu rol foto-protector, ceea ce înseamnă că sunt mai predispuse la efecte neplăcute datorate razelor ultraviolete. În acest sens, se recomandă evitarea expunerii la soare în mod excesiv, precum şi folosirea unei loţiuni de plajă cu factor de protecţie ridicat.

            Dar ce ne facem dacă vrem să scăpăm de ei? O veste parţial bună este că iarna, pistruii tind să se deschidă la culoare şi chiar să dispară. Reversul medaliei este că vara, datorită razelor soarelui, se întâmplă exact contrariul: pistruii se închid la culoare. Însă există câteva metode prin care se poate rezolva problema. Evident, machiajul este cea mai la îndemână soluţie. Un fond de ten eficient rezolvă problema, însă numai temporar. Există însă şi câteva reţete naturiste contra pistruilor:

·        Ceapă – fie zdrobită, macerată câteva zile în oţet, fie în stare ’brută’ – se taie o ceapă în două şi se masează pielea cu ea.
·        Hrean ras, amestecat cu oţet, cu care se spală pielea.
·        50 de grame de frunze de pătrunjel şi 50 de mililitri de suc de păpădie crudă – se face un decoct cu care se spală zonele cu pistrui timp de 2 săptămâni.
·        Lapte acru sau smântână – în contact cu pielea, acidul lactic are un efect delicat de peeling.
·        Acid citric – masează pielea cu degetele umezite cu suc de lămâie.
·        Mască din 3 linguri de zeamă de lămâie, 20 de grame de drojdie de bere şi 20 de grame de tărâţe de grâu.
·        Mască din miere încălzită puţin şi germeni de greu
·        Pepene şi orez – se face o gaură în coaja pepenelui şi se introduc boabe de orez; după o săptămână, se scot aceste boabe şi se face o pastă din ele, care se aplică pe faţă.
·        Boabe de muştar pisate, amestecate cu lapte – se aplică seara, înainte de culcare, şi se curăţă faţa a doua zi dimineaţă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează !