miercuri, 17 aprilie 2013

Ai puterea să recunoşti când greşeşti?


Este extrem de greu să ne recunoaştem greşelile. Este greu să acceptăm, chiar şi în faţa noastră că suntem imperfecţi, că ne putem înşela în multe privinţe.

La fel de greu este să iertăm şi să uitam  greşelile celor din jur.Cu cât iubim mai mult o persoană, cu atât pretenţiile cresc şi dezamăgirea este direct proporţională cu ataşamentul.
Şi atunci cum procedăm? Se spune că adevărul este undeva la mijloc întotdeauna.Indiferent de genul relaţiei.

Să luăm problema pas cu pas

În primul rând este important să analizăm situaţia cât mai obiectiv posibil. La început este foarte dificil să facem asta deoarece ne este greu să acceptăm că suntem oameni, putem greşi. Voluntar sau involuntar putem proceda incorect într-o situaţie şi să rănim persoanele din jur. Dacă iubeşti persoanele respective, vei încerca să fii empatic şi să vezi lucrurile şi din perspectiva celuilalt.
Timpul este un factor benefic. El te ajută să te calmezi şi să priveşti lucrurile la rece.
Pasul următor este să recunoaştem greşeala şi să ne recunoaştem partea de vină. Extrem de dificil şi incomod, dar este dovadă de caracter şi nu o slăbiciune. Ajută să discutăm despre gafa noastră cât mai deschis.
În final, trebuie doar să fim răbdători şi să vedem dacă greşeala este remediabilă, uitată şi iertată. Dar asta nu mai depinde de noi, ci de cealaltă persoană implicată.
Aşa ajungem să privim din celălalt punct de vedere problema.

Ce faci atunci când cineva îţi greşeşte, te dezamăgeşte?

Avem anumite standarde, pretenţii de la persoanele din jur. Atunci când cineva nu se ridică la nivelul lor, suntem dezamăgiţi.
Ne întrebăm dacă oamenii din jur nu se pot ridica la standardele noastre sau dacă noi cerem uneori prea mult.
Indiferent de răspuns, atunci când ni se greşeşte,suntem răniţi.
De cele mai multe ori alegem să renunţăm pur şi simplu la persoanele respective. E varianta cea mai simplă. Nu acordăm prea multe şanse, uitând că poate şi noi am greşit de multe ori.
Atunci este momentul să analizezi situaţia cât mai matematic. Pune în balanţă lucrurile bune ale persoanei respective si a relaţiei dintre voi si aşa zisele dezamăgiri, greşeli .
Observă încotro înclină balanţa. Oamenii sunt mai presus de acţiunile lor. Fiecare are dreptul la o zi proastă, o perioadă neprielnică.
Şi cine suntem noi să judecăm atât de aspru? De câte ori cei care ne iubesc nu ne au trecut cu vederea abaterile?
Când iubeşti sau apreciezi o persoană cu adevarat trebuie să depui efort, să faci compromisuri.
Este uşor să renunţi la oameni. Partea grea este să faci să funcţioneze relaţiile!

Sursa foto: via


2 comentarii:

Părerea ta contează !