luni, 11 aprilie 2011

Îngrijirea tenului în funcţie de anotimp

Îngrijirea tenului nu se face numai în funcţie de tipul acestuia, ci şi în funcţie de anotimp. Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să treci cu brio de fiecare sezon.

Primăvara

Odată cu sosirea primăverii, şi tenul are nevoie să arate proaspăt şi catifelat, nu şters şi veşted; de aceea, este necesară o curăţarea a acestuia în profunzime, cu ajutorul unei băi de aburi la care se adaugă muşeţel, urmată de aplicarea unei măşti. Dat fiind faptul că primăvara tenul are tendinţa de a fi mai deshidratat şi mai ’obosit’, se recomandă o mască din căpşuni sau fragi sub formă de pastă (1 lingură) şi smântână foarte proaspătă (1 lingură). Pentru înviorarea pielii, o altă variantă ar fi aplicarea alternativă de comprese călduţe şi comprese reci, urmată de aplicarea unei creme hrănitoare cât timp pielea este încă umedă.

Vara

Căldura din timpul sezonului estival face ca pielea să-şi piardă o parte din conţinutul de apă, mai ales atunci când există şi tulburări glandulare. Mai mult decât atât, din cauza căldurii, porii se dilată, de aceea aplicarea abuzivă de soluţii astringente nu este deloc recomandată. În schimb, indicate sunt soluţiile care conţin sucuri de fructe, apă de trandafiri, lăptişor de matcă sau polen. De asemenea, se recomandă aplicarea de măşti cu diferite fructe, legume sau pe bază de plante, care au un efect mai lent dar sunt foarte hrănitoare. Un exemplu de astfel de mască ar fi cea care conţine o lingură de suc de catraveţi şi o lingură de caimac de lapte, foarte eficientă datorită conţinutului ridicat de vitamina C. Ca urmare a deshidratării, pielea devine mai uscată şi mai ridată; de aceea, se recomandă ca seara, înainte de culcare, să se hidrateze faţa cu comprese călduţe de infuzie de muşeţel.

Toamna

Toamna este anotimpul în care dispariţia bronzului face să iasă la iveală ridurile (din cauza uscăciunii din timupl verii), cuperoza sau pistruii. Pentru un ten uscat şi ridat sunt indicate masajele faciale împreună cu aplicarea de măşti cosmetice, fie una cu ulei de măsline călduţ (mai exact, aplicarea pe faţă a unui tifon care a fost îmbibat timp de 20-30 de minute în acest ulei), fie una conţinând un gălbenuş de ou, 10 grame de drojdie de bere şi câteva picături de suc de lămâie. Această mască de gălbenuş de ou, datorită compoziţiei sale în care colesterolul, lecitina şi vitamina A au un procent crescut, regenerează celulele şi dă supleţe pielii.

Iarna 

În timpul iernii, gerul şi viscolul provoacă încetinirea unor funcţii ale pielii, influenţând nefavorabil mai ales tenurile uscate. Prima măsură care trebuie luată este stimularea circulaţiei sângelui prin masaj şi gimnastică facială, deoarece prin acţiunea frigului, epiderma îşi pierde elasticitatea, iar contracţiile musculare provocate de frig fac ca pielea să se rideze cu uşurinţă, în special acolo unde e mai sensibilă şi mai subţire – la tâmple şi în jurul ochilor. Tenurile deshidratate, care suferă mai mult din cauza frigului, vor beneficia de măşti hidratante cu infuzie de muşeţel, nalbă sau lapte nefiert, sau, dacă tenul se descuamează, cu ulei de măsline.


Referinţe
Ecaterina Nicolau, Măştile cosmetice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează !