duminică, 10 aprilie 2011

Kitesurfing în Lefkada

 
                    Vara asta, la sfârșitul lui August, am descoperit un kite superb, unde se poate ajunge cu mașina direct, ce-i drept, după un drum de aproximativ 1000 km, și anume insula grecească Lefkada. Aici vânturile termale, generate de relieful insulei, își fac de cap cu regularitate de ceasornic începând de pe la 2:30 PM și terminând cu 8:30 PM, cu viteze cuprinse între 10 și 19 noduri. Din când în când, acestea sunt augumentate de vântul de nord care aduce cu el însă și valuri.

                    Cel mai aglomerat spot este Agios Ioannis, situat în partea de nord a plajei. Direcția vântului este onshore, poate puțin spre nord. Plaja este curată, fără obstacole, exceptând pitoreștile mori de vânt abandonate, numai bună pentru a lansa un zmeu. În apă însă sunt pietre mari și line ca niște pietre de râu foarte mari. Locul se adresează nivelului “intermediate”, pentru că, cu toate că pietrele nu sunt ascuțite, ci dimpotrivă, problema e că sunt din când în când spații între ele numai bune să îți intre glezna și să îți rămână acolo la o smucire mai sănătoasă de zmeu. Bineînțeles, datorită direcției vântului și reliefului submarin nu am făcut mai mult decât să ridic zmeul și să fac  plimbare mică cu el sus la 12. Locul este populat de kiteri super meseriași, în principal de origine italiană.
Dsc02857

Ştiam însă de cea de a doua locație care nu e în Lefkada, ci în laguna de lângă ea care se află la 10 km, pe continent. Un loc fantastic – Agios Nikolaos. O fâșie de plajă de 5 până la 8 metri lățime în mijlocul unui golf. Poți merge pe ambele părți. Vântul bate deci onshore dacă ești pe vest și offshore dacă ești pe est și poți ajunge de pe o parte pe alta foarte simplu. Plaja e curată, cu nisip și fără obstacole. Apa e puțin adâncă și numai cu nisip pe fund, vântul este o idee mai slab, deci perfect pentru un “begginer” să își exerseze “waterstartul” și primele linii. Locul nu este aglomerat, sunt să zicem 10 kiteri din care 5 începători. Nu sunt alți utilizatori ai plajei în zona de kite, care este foarte lungă de altfel.

Datorită condițiilor de aici: vânt stabil de 14-16 noduri plajă curată fără pericole, am progresat foarte mult, mult mai mult decât pe plajele noastre unde mai mult am așteptat să vină vântul vara asta, iar când venea, era prea aglomerată plaja ca să te mai dai.

Recomand cu căldură Agios Nikolaos începătorilor și nu numai, iar avansaților Agios Ioannis. Nu în ultimul rând insula este foarte frumoasă și cosmopolita, dar asta într-un alt post poate... :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează !