luni, 4 aprilie 2011

Anul nou la snowboard în Bansko


                 Cu experiența din februarie trecut în minte, am plecat să petrecem anul nou pe pârtiile de la Bansko. Ştiam că sezonul lor începe din Ianuarie și ține până în aprilie, dar am sperat că totuși vom avea  zăpadă de anul nou. Luna Decembrie a debutat bine din punctul ăsta de vedere, aducând temperaturi scăzute, numai bune pentru artileria de tunuri de zăpadă, și câteva ninsori care au acoperit pârtiile cu un strat promițător.
                Din păcate, chiar înainte de plecare, și anume în săptămâna Craciunului, temperaturile au ajuns până la 10 grade în Bansko și 2 grade pe Todorka la 2600 m altitudine. Trist, pentru că asta a cam subțiat stratul de zăpadă cam până la firul ierbii.
                Am plecat după Crăciun din București unde ningea din abundență. Tot drumul până la Sofia și după a fost însoțit de zăpadă. Din păcate, coborând spre Bansko în sud, aceasta încet încet a dispărut Am ajuns după-amiază în Bansko unde era frig, lucru bun pentru tunurile de zăpadă, dar foarte uscat.
Dsc05041
Dimineață am luat gondola, la care nu am așteptat foarte mult, și am urcat pe pârtii. La Bunderitsa, mergea un sinur telescaun, Bunderitsa-Stara pista, care anul acesta a fost înlocuit cu unul de 6 persoane, mai rapid. Dacă în primele zile așteptarea era acceptabilă, 15 minute, spre anul nou și după, a devenit 20-30 de minute bune de așteptat
Sus, 3 pârtii deschise în stare bună cu zăpadă artificială plus ceva cm natural, te fac instantaneu să uiți de coada de la telescaun și să te bucuri de zăpadă. După câteva zile au mai deschis încă o pârtie în zonă plus un sfert din Tomba Mai mergeau și 2 teleschiuri pe pârtiilesreShiligarnika, deci până la urmă, dacă treceai peste coada de la primul telescaun, erau câteva opțiuni să te țină ocupat pentru o zi.
A existat totuși o variantă și mai bună. De la Bunderitsa în jos spre Bansko pe pârtia 1 care era deschisă, cea lungă de 7 km,  puteai ajunge dacă făceai dreapta la un moment dat în Chalin Valog unde partia 15 era deschisă, liberă, fără nici un pic de așteptare la telescaun.  Motivul pentru care nu se înghesuiau schiorii și plăcarii era prima porțiune a pârtiei care începea abrupt și continua îngust pe o curbă foarte strânsă cu gheață în locurile importante. Oricum trecând repede peste ea ajungeai la o pistă largă foarte bună cu zăpadă pe care te puteai distra maxim cu 0 timp așteptare la telescaun.
Până la urmă ne-am dat neașteptat de bine și ne-am distrat la fel de mult după sesiunile de pe pârtie. Revelionul în Irish Pub lângă Eagle's Nest a fost fantastic. Bansko rămâne o destinație de ski rezonabilă chiar și în luna Decembrie, dacă vă moderați așteptările în privința zăpezii și a pârtiilor deschise.


Un comentariu:

  1. Auzi tu, anul nou la snowboard!? Anul nou la ski!:D, si daca tot veni vb vad ca v-ati apucat de chit-chat-uri in loc sa muncitzi,dar cum vad ca zapada tinde spre +8 grade, va iert pana la urmatoarea ninsoare si abia astept sa rupem zapada in doua pe munte prin Bansko!!!

    RăspundețiȘtergere

Părerea ta contează !