duminică, 10 aprilie 2011

Ce sunt grăsimile ?

Probabil că ați citit prin reviste că trebuie să renunțați la grăsimi, însă nu au fost destule informații privind răspunsul la întrebarea “Ce sunt grăsimile?”

Acest articol, vă va lămuri cu exactitate ce sunt grăsimile !

Există două tipuri de grăsimi:
·         Grăsimi saturate (tari)
·         Grăsimi nesaturate

Trebuie să păstrăm un echilibru atunci când consumăm grăsimi, adică nici să mâncăm prea multe dar nici prea puține. Principalele surse de grăsimi sunt carnea și produsele lactate.

Grăsimile nesaturate se împart la rândul lor în :
·         Grăsimi mononesaturate ( le găsim în uleiul de măsline )
·         Grăsimi polinesaturate ( le găsim în uleiuri din nuci și din semințe sau în peșțe )

Acizii linoleici și acizii linolenici sunt grăsimi polinesaturate esențiale în alimentația noastră, deoarece au o importanță deosebită, vitală am putea spune pentru creier, sistemul nervos, sistemul imunitar, sistemul cardiovascular și pentru piele.

Acești acizi mai sunt numiți și Omega 3 și Omega 6. Alimentele precum semințele de dovleac și cele de in sunt bogate în acid linolenic (Omega 3 ), iar susanul și semințele de floarea soarelui sunt bogate în acid linoleic.

Acidul linolenic este trasformat în organism în DHA și EPA, acizi grași care se găsesc și în scrumbii, heringi, somon, ton și în alți pești. Aceste grăsimi esențiale se distrug ușor prin încălzire sau prin expunerea la oxigen, de aceea e important să consumați zilnic o sursă proaspătă de asftel de substanțe.

Alimentele procesate este mai bine să le evitați. Ele conțin în majoritatea cazurilor grăsimi polinesaturate solidificate sau “hidrogenate”.


Referințe :
Rețeta sănătății perfecte – Patrick Holfrod, specialist în nutriție
Cartea nutriției optime – Patrick Holford

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează !