marți, 12 aprilie 2011

Bacşiş/ Tip/ Pour boire

Cu toate că aveam în plan să scriu despre cu totul şi cu totul altceva, atenția mi-a fost atrasă de un subiect tabu, încă, pentru unii, şi anume BACŞIŞUL.

Când oferim bacşiş şi cand nu?

Eu sunt de părere că indifferent de serviciile pe care utilizezi (delivery, servirea unei mese la un restaurant sau a unei băuturi într-un bar, cafenea, ieşirea într-un club, aranjarea părului etc.), pentru a-ți arăta mulțumirea față de serviciile oferite eşti nevoit, să nu spun obligat să laşi cel puțin 10%, din valoarea sumei totale, în plus, la final/ la achitarea notei. Pentru că va fi şi o dată viitoare şi rişti ca în acele locuri, unde ai “uitat să laşi ceva” să nu mai fii tratat/ă la fel, sau mai rău, să îți serveasca mâncarea rece sau să îți distrugă părul, după caz.

Părerea mea este că acei 10% se lasă indiferent dacă serviciile au fost de înaltă calitate sau nu, poți lăsa şi mai mult de 10% , asta în cazul în care ai fost profund impresionat/ă de serviciile oferite sau că ți-a plăcut faptul că ospătarul/ospătara ți-a zâmbit sau poate ți-a recomandat ceva foarte bun.(Valabil şi pentru coafor….. de exemplu ți-a vopsit părul într-o nuanță care te avantajează) 

În concluzie, în opinia mea, nu există nicun motiv să nu laşi măcar 10%, pentru că în spatele unei farfurii cu mâncare nu este doar ospătarul care ia contact direct cu tine ci şi bucătarii. Chiar şi băiatul de la pompă, din benzinărie merită cel puțin 2(doi) lei dacă te ajută să îţi faci full-ul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează !