luni, 11 aprilie 2011

Ce sunt carbohidrații ?

Află ce sunt carbohidrații până la cel mai mic amănunt.

Carbohidrații reprezintă principalul carburant al organismului. Carbohidrații îi regăsim sub două forme:
·         Cu eliberare rapidă – în zahăr, miere, dulciuri și alimente foarte procesate
·         Cu eliberare lentă – în cereale integrale, legume și fructe proaspete.

Eliberarea rapidă reprezintă cantitatea de zahăr care ajunge în organism mult mai rapid și mult  mai nociv, pe când, eliberarea lentă, reprezintă alegerea sănatoasă de carbohidrați.

Carbohidrații cu eliberare rapidă, în general, produc o creștere bruscă a nivelului de energie, urmată mai apoi de o cădere, pe când carbohidrații cu eliberare lentă ne asigură energie pentru o durată de timp mai mare. Alimentele precum zahărul sau făina albă nu coțin vitaminele și mineralele necesare organismului și este de preferat să le evitați.

Consumul frecvent de carbohidrați cu eliberare rapidă poate duce la apariția unor simptome complexe și a unor probleme de sănătate. Unele fructe, de exemplu bananele, curmalele și stafidele, conțin zaharuri cu eliberare mai rapidă și trebuie consumate doar în cantități foarte mici de către persoanele care au probleme legate de nivelul de glucoză.

Cei mai sănătoși carbohidrați sunt cei cu eliberare lentă și îi putem găsi în alimente precum : fructe proaspete, legume, leguminoase și cereale integrale. Acestea din urmă ar trebui să reprezinte aproximativ două treimi din ceea ce mâncați sau circa 70 % din aportul total de calorii dintr-o zi.


Referințe :
Rețeta sănătății perfecte – Patrick Holford, specialist în nutriție

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează !