marți, 5 aprilie 2011

Un pătrățel de fericire….

            Am ales acest titlu sugestiv "pătrățel de fericire" pentru ceea ce urmează să scriu! Pasiunea mea este să mă documentez și să știu cât mai multe lucruri din cât mai multe domenii. 

            Întâmplător sau nu, azi chiar am nevoie de un gram de fericire… Dar cum să obțin acest lucru, atât timp cât trec printr-o perioadă mai puțin plăcută și nimic nu mă mai face să zâmbesc ?

            Uitându-mă pe internet, am aflat că “substanța produsă de aumite celule ale sistemului nervos central, având proprietăți analgezice asemănătoare celor ale morfinei, este endorfina, supranumită și "molecula fericirii”. Endorfina reduce intensitatea durerii și anxietatea, stimulează sistemul imun, intervine în procesul învățării sau în adaptarea la lumină sau întuneric. Acțiunea ei durează peste 30 de ore.

            Dar cum facem să eliberăm această “moleculă”? Eu spun că foarte simplu. Iată cum influențează endorfina starea de spirit a indivizilor: 

            Producerea de endorfinne variază de la o persoană la alta. Endorfinele sunt eliberate în prezența luminii puternice a anumitor alimente  ( ciocolata, ardeii iuți – cu componenta numită capsaicină, ce determină acea senzație de durere) , in cadrul exercițiilor fizice, în timpul râsului, în cadrul stresului sau activităților sexuale.

            Mulți suferă de ceea ce ar putea fi denumit “dependență de endorfine” și au tendința de a apela la exerciții fizice intense, pot avea mmultiple tatuaje și piercinguri sau își pot provoca singuri tăieturi care nu fac altceva decât să declanșeze eliberarea de endorfine.

            Mâncarea are un rol colosal în cadrul psihicului. Cercetările în domeniu au arătat că producția de endorfine este intensificată prin consumul unor alimente bogate în grăsimi și zahăr (apare așa-zisa “sugar rush”). Se prea poate să tânjești după alimente precum ciocolata, tocmai datorită conținutului ridicat de grăsimi și zahăr pe care îl conțin (creierul are nevoie de aceste componente esențiale și prin depresia și somnolența care apare, te “obligă” să consumi exact ceea ce are el nevoie). Dar pe lângă acestea, în ciocolată întâlnim o substanță – feniletilamină – care favorizează eliberarea endorfinelor.

            În concluzie, atunci când nici măcar o rază de soare sau o floare nu îți mai aduc zâmbetul pe buze..încearcă “un pătrățel de fericire = un pătrățel de ciocolată”, pentru a-ți “păcăli” creierul să fie fericit până la 30 de ore !





2 comentarii:

Părerea ta contează !