marți, 5 februarie 2013

Faci sport la sală sau acasă? Cu sau fără instructor personal? Aerobic sau sală de forţă?



În primul rând, e bine să faci sport indiferent de locaţie. Sportul este o activitate importantă şi chiar vitală pentru buna funcţionare a organismului nostru. Nu stăm să înşirăm efectele benefice pe care le are acesta, pentru că probabil le ştiţi, însă e bine de ştiut că inima, „motorul” omului, este cea mai „răsfăţată” atunci când faci sport. Sistemul tău cardio-vascular va funcţiona mai eficient, dispar riscurile de infarct prematur, iar riscul de a te îmbolnăvi de inimă scade considerabil. Am stabilit deci, că dacă vrem să avem „motorul” pornit pentru cât mai mult timp fără să scârţâie, e bine să facem sport. Dar unde facem sport? Acasă sau la sală? 

Acasă sau la sală?
Este foarte comod să faci sport acasă decât să pierzi timp pe drum, să te aranjezi, să te dichiseşti, etc. De asemenea, nu mai eşti nevoit să stai la coadă la duş, să aştepţi minute în şir pentru un aparat sau să plăteşti vreun abonament. Însă, beneficiile sportului de acasă nu vor fi pe termen lung, căci te apuci...şi uiţi să mai continui! 
Chiar dacă îţi chemi o prietenă la tine, parcă tot n-ai chef să te apuci de făcut sport. Şi amâni...amâni, până uiţi definitiv de această activitate.
Pe lângă asta, dacă nu cumva ţi-ai făcut o mini-sală în propriul apartament şi ţi-ai procurat bandă, biciclete şi alte aparate de sport, te vei confrunta cu un sport „sărac”. Nu ai foarte multe opţiuni pentru exerciţiile de acasă, iar antrenamentul tău nu v-a fi unul foarte diversificat.
Pe de altă parte, dacă ai un abonament la sală, eşti aproape forţat să te ţii de cuvânt şi să faci exerciţii fizice cât mai des. Şi nici nu există varianta să te plictiseşti căci odată început, antrenamentul devine plăcut când şi alte persoane muncesc pe lângă tine.

Cum e mai bine, cu instructor sau fără?
Logic că e mai bine să ai un instructor care să îţi monitorizeze toate exerciţiile şi care să îţi zică ce să faci. Şi mai ales, să nu te scape din ochi în cazul în care vrei să abandonezi vreun exerciţiu.
Singura problemă e că un instructor personal costă în jurul a 50 de lei pe oră, iar ca să ţii pasul cu el cam două ore pe zi...nu vei reuşi decât dacă e taică-tu magnat!
Bineînţeles că există şi o soluţie salvatoare. Pe internet, pe site-urile de fitness, găseşti nenumărate programe pe care să le adaptezi în funcţie de nevoile tale. Şi îţi faci astfel propriul set de exerciţii fără să te coste niciun bănuţ! Nu lipseşte decât ochiul pe care îl auncă instructorul să nu chiuleşti, însă dacă eşti conştiincios, poţi fi propriul tău instructor.

Aerobic sau sală de forţă?
Păi depinde de ce urmăreşti. Dacă vrei să slăbeşti, sunt recomandate exerciţiile cardio, deci aerobic. Dacă vrei să îţi creşti masa musculară, atunci optezi pentru sala de forţă. Dacă vrei să te menţii, este suficient să alergi în fiecare zi 20 de minute şi să mergi odată pe săptămână la un program sportiv, cum ar fi Zumba, Tae-Boo, Pilates, etc.
Pentru sala de forţă ar fi bine să te informezi un pic înainte, căci grupele musculare se lucrează pe rând, nu toate odată!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează !