miercuri, 30 martie 2011

1 Aprilie – Ziua păcălelii

Ziua păcălelii se sărbătorește în fiecare an pe 1 Aprilie în aproape toată lumea. Ziua de 1 Aprilie nu este o sărbătoare legală, însă ea este recunoscută la o scară largă, ca fiind ziua “tuturor nebunilor”, o zi în care toată lumea are voie să glumească și să facă bășcălie până și de șef. Mai mult decât atât, nimeni nu are voie să fie supărat..prin urmare se presupune că trebuie să tolerăm mai orice..

Există mai multe culturi antice,  inclusiv cele ale românilor și ale hindușilor, care au sărbătorit în jurul datei  de 1 Aprilie ziua Anului Nou. După anul 1582, când Papa Grigore al XIII-lea a ordonat un nou calendar ( calendarul Gregorian ) prin care a numit ca Anul Nou să se sărbătorească pe 1 Ianuarie, potrivit vorbelor populare, mulți oameni au refuzat să accepte această nouă dată, sau nu se puteau obișnui cu ea. Unii oameni au făcut haz de necaz de această nouă tradiție a Anului Nou, și au răspândit vestea că cineva îi păcălește făcându-i să creadă în ceva fals.

Se cunosc două teorii. Prima este aceea că Anglia, nu a adoptat calendarul Gregorian până în 1752, dar 1 Aprilie era considerată de mult ziua păcălelilor. A doua idee este că nu avem nici o dovadă istorică directă, ci doar presupuneri.

O altă explicație despre originea zilei de 1 Aprilie, a fost dată de către Joseph Boskin, profesor de istorie la Universitatea din Boston. El susține că acest obicei a început în timpul domniei lui Constantin, când un grup de angajați naivi ai împăratului roman, i-au spus acestuia că ei ar putea conduce mult mai bine imperiul.

Constantin, amuzat, a permis unui bufon pe nume Kugel să fie rege pentru o zi. Kugel a fost premiat pentru absurditate în acea zi, iar acest obicei a devenit unul anual.

            Tradițiile unor țări, cum ar fi Noua Zeelandă, Marea Britanie, Australia și Africa de Sud, spun că glumele pot fi făcute doar până la ora 12:00, iar cei ce încearcă să mai facă o glumă după această oră sunt numiți “April Fools”. În restul țărilor, glumele pot dura până seara târziu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează !