Înainte de toate ar trebui să stabilim ce înseamnă de fapt fericirea. Dicționarul de Psihologie definește fericirea drept „o stare deosebită de împlinire a ceva ce s-a realizat și a provocat un succes mult așteptat. Se manifestă ca o stare euforică încărcată de trăiri intense”.
Mie îmi place să cred că fericirea este o stare de mulţumire sufletească intensă şi deplină, un amalgam de stări și emoții contopite într-o singură senzație de-a dreptul minunată.
Fericirea este relativă
Sentimentul de fericire şi împlinire diferă de la persoană la persoană. Fiecare o percepe într-un mod unic și individual. Nu există o definiție,o rețetă clară și certă a fericirii. Depinde de la individ la individ. Unii sunt fericiți pentru că sunt sănătoși, alții pentru că au un anumit statut în societate, alții pentru ca au familie, prieteni și persoane care îi iubesc, iar lista poate continua la nesfârșit.
Descoperă ce te face fericit
Cel mai important lucru pe care îl ai de făcut, pentru a te bucura pe deplin de propria ta fericire, este să descoperi ce îți aduce această stare, ce te face să pluteşti şi să trăieşti la intenstitate maximă, ca mai apoi să fructifici totul.
Este important să analizezi acest aspect, deoarece fericirea nu e o destinaţie, ci un mod de a trăi. Fiecare scop atins este un moment de fericire.
Astăzi poți fi fericit pentru că ai surprins un răsărit de soare, un zâmbet furat de dimineață sau pur și simplu că trăiesti. Indiferent de motivul pentru care ești fericit, important e să trăiești starea cât mai des posibil.
Nu este un lucru rău dacă ai descoperit că te face fericit o melodie şi vrei să abuzezi de asta. Aşa că, după ce ai închis ochii şi ai analizat ce te face să te simţi bine, retrăieşte aceste momente, gândeşte-te la ele cât mai des sau repetă-le dacă este posibil.
Eşti responsabil direct pentru fericirea ta
Principalii responsabili pentru propria fericire suntem noi, oamenii. Noi decidem încotro ne îndreptăm gândurile şi sentimentele. Noi decidem dacă iertăm, iubim, ne întristăm sau ne bucurăm. De cele mai multe ori suntem responsabili şi de fericirea celor din jur.
Spun asta pentru că atunci când o persoană te face să te simţi bine, e responsabilă pentru fericirea ta. Dacă aceeaşi persoană te face să te simţi rău, renunţi la ea, deci nu mai este responsabilă de fericirea ta. Prin urmare, prin acţiunile noastre, suntem responsabili de fericirea noastră şi avem totodată puterea de a face şi alţi oameni fericiţi, mai ales că nu ne costă nimic.
Este foarte important să încetăm să dăm importanță oricăror nimicuri și să nu accentuăm lucrurile negative de care ne lovim zilnic. Viața este prea scurtă ca să o irosim. Putem să întoarcem capul cu uşurinţă când ceva nu ne face plăcere.
„Pentru fiecare om e un drum către fericire: acela pe care e chemat să meargă. Cei mai mulți nu-l găsesc niciodata. Cei cuminți încearcă până la moarte. Cei mai proști se trântesc la pământ și plâng că sunt nenorociți”. Nicolae Iorga
Sursa foto: via
Sursa foto: via
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Părerea ta contează !