miercuri, 4 aprilie 2012

De ce sunt despărţirile atât de dureroase



Te întrebi de ce unele persoane îşi revin foarte greu după o decepţie în dragoste? Potrivit psihologului american Art Aron de la Universitatea „Stony Brook” din New York, iubirea adevărată acţionează asupra creierului asemănător drogurilor, ceea ce duce, în timp, la dependenţă.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 15 voluntari, femei şi bărbaţi care fuseseră părăsiţi de parteneri în urmă cu câteva luni. Voluntarii încă nu-şi reveniseră după despărţire. Pentru a li se monitoriza activitatea creierului, aceştia au fost conectaţi la aparate speciale, iar, ulterior, le-au fost arătate alternativ fotografii cu foştii parteneri sau imagini cu persoane străine.
În momentul în care voluntarii au văzut fotografiile cu foştii parteneri, în două regiuni din creier s-a observat o activitate mai intensă. În general, cele două zone se activează în momentul în care urmează să primim o recompensă care va genera plăcere. Una dintre zone găzduieşte dopamina şi trimite mesaje într-o altă regiune  a creierului în care se creează dependenţele.

Lipsa partenerului dă sevraj
Inevitabil, atunci când iubim cu adevărat devenim dependenţi de partener. „În astfel de condiţii, nu este de mirare că lipsa partenerului induce o stare similară sevrajului”, explică Art Aron, coordonatoarea studiului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează !