sâmbătă, 17 septembrie 2011

KITEBOARDING ÎN KOS ISLAND

Kos este una din insulele greceşti din arhipelagul Dodecanese din Marea Egee. Coasta de nord a insulei este formată din plaje lungi cu nisip alb, perfecte pentru kiteboarding la toate nivelurile. Vântul bate din nord începând de la 12 noduri şi urcând foarte bine până în 25 – 30. Practic se poate face kiting pe toată partea de nord a insulei, datorită faptului că cea mai mare parte a ei este  naturală, neîntinată de beach baruri şi umbrele. Sunt de asemenea şi spoturi organizate în diverse locaţii precum: Kolihari, Tingaki, Marmari, Mastihari şi Psalidi. Pe tot malul de nord direcţia vântului este on-shore sau cross on-shore.
Cele mai multe sesiuni le-am avut în faţa hotelului unde eram cazaţi, în partea de nord-est a insulei, Lambi, de unde puteam vedea Bodrum, Turcia pe celălalt mal şi cred că şi puteam ajunge acolo cu puţin efort. Locaţia e oarecum sălbatică, fără prea mulţi turişti şi foarte interesantă, deoarece ajungeai să kitezi printre vasele de croazieră care făceau turul insulelor apropiate. De asemenea, dacă treceai de capul de nord extrem ieşeai în mare deschisă, deoarece malul insulei se îndreaptă spre sud acolo.
Următoarea locaţie unde am fost, a fost între Tingaki şi Marmari, unde am prins vânturi de peste 25 de noduri, ocazie să încerc zmeul de 10. De asemenea, am urmărit spectacolul fantastic, dat de riderii locali. Există şi o plajă cu şezlonguri şi umbrele unde dacă vroiai ceva rece ţi se aducea foarte rapid cu scooterul de la un bar din apropiere.
La Kolihari am gasit spot amenajat pentru kiteboarding. Plaja lungă de 6 km ş goală cu nisipuri albe şi apă azurie e perfectă pentru kiteboarding. Interesant că, am gasit aici, algele pe care le găseşti şi în Gokceada pe plajă. La început vântul a fost mai slab, dar a crescut foarte bine după 30 de minute.

Un amănunt foarte interesant este că, în fiecare locaţie erau zone cam de 50 – 100 m unde vântul scădea în intesitate dacă erai în apropierea malului. Cred că topologia malului influenţa puterea vântului în apropiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează !